ENGELİM BENİ DURDURAMAZ!

Ekmek almak gibi küçük bir hayalle yola çıkıp dünyada ilk olmaya uzanan hayat hikâyesi onunkisi sanki bir film karesi ama değil bu gerçeğin ta kendisi.  Belki de başarının ilk perdesi. Bu röportajımızda  dünyada  bir ilki başarıp ilk  engelli güreş hakemi olmaya hak kazanan  genç arkadaşımız sayın Furkan Altunışık ı konuk ediyoruz. Ekmek almak gibi küçük bir hayalle yola çıkıp dünyada ilk olmaya uzanan hayat hikayesini birde kendisinden dinliyoruz.

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz öncelikle sizleri tanıyalım?

  • İsmim Furkan Altunışık 20 yaşındayım engelli bir vatandaşım.

Altı aylıkken geçirdiğiniz ateşli hastalık sonucu bedensel engellisiniz bize bu sürecin nasıl geliştiğini anlatır mısınız?

  • 6 aylıkken geçirdiğim ateşli hastalık nedeniyle hayata engelli bir vatandaş olarak gözlerimi açtım. Ateşimin hiç düşmemesi ve devamlı ağlamam neticesinde ailem bir gariplik olduğunu sezip beni doktora götürmüş böylelikle durum anlaşılmış.

Engelinizin hayatınızdaki yakınları nasıl oldu gerek siz gerek aileniz ve çevreniz buna ne tepki gösterdi?                                                                                                      

  • Dönem dönem umutsuzluğa kapılsam da insanlara yardımcı olma arzusu ve hiç bir engelin beni durduramayacağına inancım olduğu için yeni umutlarla, hayal ederek, ailem ve dostlarımın desteğiyle umudumu geri kazandım.

Uzun yıllar fizik tedavi hidroterapi aldınız hala daha alıyorsunuz? Bu tedaviler ne kadar önemli? Size faydaları nelerdir?

 6 aylık iken geçirdiğim hastalıktan dolayı hiç oturamaz halde hayata gözlerimi açtım bu dönemden sonra gerek farklı şehirlerde gerekse Erzurum da tedavileri e yoğun şekilde başladım ve memleketim Erzurum da ki rahabilitasyon merkezinde hidro terapi ve fizyoterapi almaya başladım  ve 7 yılın ardından çok şükür destek alarak yürümeye başladım 3 yıl önce ise bütün işlerimi kendim yapabilecek duruma geldim çok şükür halen daha da tedavilerime devam ediyor ve şuan daha iyi durumdayım. Sanırım bu anlattıklarım dahi fizik tedavinin önemli olduğunun bir kanıtıdır.

Bir röportajınızda  “Babam hep yürümemi ve bakkaldan ekmek almamı hayal ederdi. Şimdi hem kendi hayallerimi hem de babamın hayallerini gerçekleştirdim.” Demişsiniz ekmek almakla başlayan bir hayalden Türkiye de ilk engelli güreş hakemliğine kadar olan sürecin nasıl geliştiğini bizlere anlatır mısınız?

  • Evet babamın tek hayali bir gün senle birlikte ekmek almaya gideceğiz dediği günleri hatırlıyorum çok şükür şimdi onsuz ekmek almaya gidebiliyorum bu dönemde ailem hep bana inanarak arkamda durdular onlara ne kadar teşekkür etsem az. Uzun ve güzel bir yola çıkmaya niyetlendik çalıştık azmettik ve yaptık.

Güreş hakemliğine sizi iten ne oldu? Karar anını bizlere anlatır mısınız?

  • Düşündüğüm tek şey kendimi geliştirip topluma faydalı olmaktı.  Bu bilinçte oluşum ve abilerimin milli güreşçi oluşu beni güreş camiasına itti. Camiamızda Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneğinin kurulum aşamasında bulunma fırsatım oldu. Buda şüphesiz hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. Er Gür Der yönetim kurulu başkanı Doç Dr izzet uçan ve Onursal başkanımız Fatih Hikmet in yönlendirmesi ve direktifleriyle Türkiye ve Dünya da bir ilk olacak olan güreş hakemliği için kolları sıvadım.

Sporcu kişiliğe sahip bir aileden geliyorsunuz dört kardeşten en küçüğü sizsiniz abileriniz milli güreşçi bununda karar anında etkisi oldu mu?

  • Tabi ki bu dönemde ailemin büyük bölümü sporcu oluşu benim bu işin mutfağında yetişmem bana çok büyük avantajlar sağladı.

Güreş hakemliği için kurslara katıldınız orada nasıl eğitimler aldınız isteyen her engelli arkadaşımızda bu eğitimlere katılabilir mi?

  • Hakemlik için bir aylık bir kurs gördüm kursta gerek yazılı gerek pratik olarak bir çok eğitim alıp  sınava tabi tutulduk.  Birçok uygulamasını engelli insanlar kesinlikle yapabilir.  18 yaşını doldurmuş olan engelli arkadaşlarımızın Türkiye güreş federasyonun belirlediği kursa dilekçe şeklinde başvuru yapmaları ( engelli olduğu da bu dilekçede geçmeli) ardından 1 ay boyunca federasyonun kurslarına katılmaları yeterli olacaktır.

Aynı zamanda güreş üzerine faaliyet gösteren bir derneğiniz var sanırım birazda bu konuya değinelim ne dersiniz?

  • Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneğinin bünyesinde bulunmaktan gurur duyuyorum. Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneği hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. Başta Erzurum olmak üzere bütün ülkede kapsamlı çalışmalar yapıldı bu çalışmaların içerinde bulunmak kendime güvenmemi sağladı. Derneğimiz amaçlarından bahsedecek olursak öncelikle Güreş sporunu, ata sporumuzu ülkemize etraflıca tanıtmak istiyoruz. Güreş yapmış ama başararılı olamamış bütün güreşçilerle dayanışma halindeyiz.

Yapamaz’ diyenlere inat Erzurum’da okullar arası il seçmelerinde güreş hakemliği yaparak maç yönetiyorum. Demişsiniz  bu tür olumsuz tepkiler ön yargılar illaki vardır olacaktır. Ee ne demişler meyve veren ağaç taşlanır maalesef… Sizde olumsuz tepkiler olumlu bir sonuca dönüşüyor anlaşılan ne düşünüyorsunuz o krizi o anki durumu nasıl atlatıyorsunuz? Gerek olumsuz tepkiler üzerine gerek maç yönetmeye hazırlanırken maça çıkmadan evvel kendinizi ne şekilde motive ediyorsunuz?

  • Yapamaz diyenler vardı aslında bu beni iyice istekli hale getirdi ve ilk yönettiğim maçları bu tür düşüncelerde olan insanlara hediye etmek istedim. Bunun için azmettim.

Güreş camiasında sizden önce Türkiye de ve dünyada engelli bir güreş hakemi olmamış sizce neden?

  • Hakem olmamış çünkü yönlendiren ve yardımcı olmadığı için olduğunu düşünüyorum.

Hayatınızda ve bu hakemlik yolunda sizlere  en çok destek olan üç ismi sorsam?

  • 1. İsim ailem aile fertlerim diyebilirim 2. İsim Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç Dr İzzet Uçan 3. Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneğinin Onursal başkanı Fatih Hikmet Sevim.

Bir çok engelli arkadaşımızla zaman zaman bir araya gelip sohbetler ediyorsunuz onlara motive olmaları için ne söylüyorsunuz?

  • Evet, zaman zaman konferanslara katılma şansına sahip oldum. Öncelikle engelli insanların hayattan kopmamaları konusunda tavsiyede bulundum. Engelli insanlar kendilerine güvenmeliler. Kendilerine güvendiklerinde eminim birçok işi başarabilecekler.  

Birazda toplumumuz da engellilerin yerini konuşalım ne dersiniz? Gerçekten engellilere doğru şekilde yaklaşıldığını, engellilere gereken değerin verildiğini düşünüyor musunuz?

  • Bence toplum olarak engelli insanlara doğru şekilde bakamıyoruz Ali, Ahmet nasıl ise Furkan a da öyle bakılmalı diye düşünüyorum.

Engelliler üzerine sizce hangi faaliyetler yapılabilir?

  •  Şu an bilemiyorum ama gelin engelli vatandaşlarımızı topluma kazandıralım adı altında hangi faaliyet varsa altına imzamı atarım.

Güreş hakemliğinde ulaşmak istediğiniz hayalini kurduğunuz bir seviye var mı?

  • Güreş hakemliğimde ulaşmak istediğim son nokta olimpik hakem olmak.

Zamanınızı yönetebiliyor musunuz? Furkan Altunışık zaman yönetiminde başarılı mıdır?

  • Evet,  kendi adıma zamanımı doğru yönettiğimi düşünüyorum. Zamanın çoğu bölümde topluma nasıl faydalı olunur diye düşünerek çalışmalar yapıyorum.

Karantina günlerinin farkındalık engellilere bakış açısı bakımından düşünüldüğünde olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

  • Karantina günlerinin insanlara engelli olmayan  insanlara empati yaptırdığını düşünüyorum.

Son olarak engelli arkadaşlarımıza, bizlere söylemek istediklerinizi alalım.

  • Engelli arkadaşlarımız azimli, istekli olsunlar başarıya ulaşacaklardır. Başta size Sonrasında Hayatın Engelsiz Tarafı www.hayattan.net ekibine, Er Gür Der yönetim kurulu başkanı Doç Dr izzet uçan’a,  Onursal başkanımız Fatih Hikmet Sevim e gönülden teşekkür ediyorum.

HAZIRLAYAN: ÖMER FARUK KOTAY

Related posts

Leave a Comment